Saftstationen i Damme
Historiske fotos

Saftstationen i Damme, gammelt postkort af bygningen før skorstenen blev revet ned, og tårnet blev bygget (foto fra slutningen af 1800-tallet).

Der blev opført tre identiske saftstationer på Møn, hvor sukkerroer kunne bearbejdes til tyndsaft, der blev pumpet ind til Stege.

Fastelavnsoptog på Saftstationen for ca. 100 år siden. Dengang var det egnens unge mænd, der deltog i ringridning, tøndeslagning og “trække hovedet af en hane”.

Saftstationen i Damme før tårnet blev bygget. I baggrunden ses hhv. portnerboligen og bestyrerboligen med tilhørende udhuse. Mellem de to bygninger lå vejrboden, hvor hestevognene blev vejet ved ankomsten. Når sukkerroerne var læsset af inde på rampen omkring selve saftstationen blev hestevognen vejet ved udkørslen, hvorefter man kunne udregne vægten af de aflæssede sukkerroer. I forgrunden ses søen, som med tiden er blevet fyldt op af den jord, man skyllede af roerne.

Luftfoto fra omkring 1958, da der var cementstøberi på Saftstationen.

L.P. Fengers prototype på en saftstation til Stege Sukkerfabrik. Udover saftstationen i Damme blev der opført identiske bygninger i Landsled/Pollerup og i Damsholte samt på selve sukkerfabrikken i Stege.

Saftstationen i Damme omkring 1949. I perioden 1929-1949 blev stedet kun anvendt som opsamlingsplads for sukkeroer, der blev kørt til Stege for videre produktion.

Saftstationen i Damme i 1952, hvor bygningen blev brugt til produktion af betonautoværn. Foto: Det Kgl. Bibliotek.